Veckokurser i fresk- och muralarbeten

Kurserna anordnas för 3-6 deltagare per kurs. Kurserna förläggs till maj och sept/oktober. Kursmomenten omfattar kort faktabakgrund med restaureringsarkitekten Per Arne Ivarsson, och praktiskt arbete med Mats Åberg,  skulptör och lärare i muraltekniker. En dag avsätts till studiebesök av traktens olika putsobjekt.

Mats Åberg tilldelades nyligen Byggnads Kulturstipendium enligt motiveringen:

"Mats är en synnerligen begåvad målare och skulptör. Under många år samarbetade han tillsammans med konstnärerna Torsten Rehnqvist och Domenico Ingianni. Mats kom att fördjupa sig i äldre, ädla tekniker som al fresco, stucco-lustro, al secco samt bronsgjutning. Tekniker där han nu är en självklar auktoritet och kunskapsbank.
Mats Åberg får Byggnads kulturstipendium till stöd för att på en hemsida sprida och göra sina unika kunskaper tillgängliga för flera intresserade, inom konst, arkitektur och byggnadsarbete."För information, kursprogram mm kontakta oss:
mail: scultoremats@gmail.com
tel:  +46 70 453 69 20 eller +46 70 770 01 80 .
mail: pa@idomenico.se
tel:+46 10 401 74 23 eller +46 70 822 11 34

Freskomålning kommer av italienskans Fresco, vilket betyder färsk. Fresken är en slags väggmålning där pulveriserat färgpigment blandat med vatten målas direkt på fuktig, nylagd kalkputs. Denna teknik kallas al fresco, vilket är den äkta freskotekniken i motsats till väggmålningar på torr puts som kallas al secco. Stucco lustro är en puts- och målningsteknik som ger en glänsande yta. Stucco lustro är en teknik från romartiden som framför allt används för att skapa målningar direkt på en väggyta.Kurser i italiensk matlagning

Är du nyfiken på mat, ost, vin och olivolja är det lätt att fylla dagarna med kortare eller längre dagsutflykter till bondgårdar, producenter och matställen som bjuder på härliga smakupplevelser.

Nästan varje by gör sin egen lokala ost, Nostrano. I Cerano har vi en egen Latteria där man varje dag kan inhandla färska och lagrade ostar. På morgonen kommer bagaren med nygräddat bröd.

För intresserade av italiensk matlagning anordnar vi kurser. 
För vidare information vänligen kontakta Ann-Sofie:
casasoave@gmail.com
mob +46 704 536920


        Illustrationer, Mats Åberg