Val d´Intelvi. Dalgången har mycket att erbjuda, inte minst av naturupplevelser med oändliga möjligheter till vandringar på 1000-åriga åsnestigar som korsar dalgången på alla dess ledder med varierande längd och svårighetsgrad. En del lättare, en del lite mer krävande, men det är alltid mödan värt för på topparna (den högsta ca 1900 m.ö.h.) har man vid klart väder en himmelsk utsikt över såväl Como- som Luganosjön, Alperna och den vidsträckta Poslätten mot den sydligare bergskedjan Appeninerna.
Dalgången är känd för sina mästare i stuckatur och freskomåleriets konster. En kunskap som de fört vidare världen över, även till Sverige.
Har man stort intresse för mat, ostar, vin, olivolja är det lätt att fylla dagarna med kortare eller längre dagsutflykter till gårdar, producenter och matställen som bjuder på härliga smakupplevelser.
Möjligheterna till konst- och kulturupplevelser behöver inte nämnas i ett land som har något sevärt bakom varje krök.

 

 

Comosjön är i sig något som är värt att upptäcka. Tack vare den täta båttrafiken och det genomtänkta biljettsystemet väljer man efter egen önskan.Man kan köpa en dagsbiljett och sedan lägga upp rutten för dagen. Vill man kliva av vid en anhalt på vägen och stanna för t.ex. lunch eller bad kan man hoppa på en senare båt för att ta sig vidare i sitt båthajkande.
Uppskattade anhalter är Isola Comacina (Comosjöns enda ö), Balbianello (mycket känd trädgård), Lenno, Bellagio, Varenna och Piona - ett Cistercienskloster med försäljning av egenproducerade likörer och andra starkare drycker – nyttiga sägs det, samt kryddor och örter av alla slag. Utmed sjön finns också många trevliga badplatser med vackert belägna pooler, t.ex. i Argegno, Cadenabbia, Cernobbio och Villa Olmo (i Como).

Sacri Monti (italienska för "heliga berg"). I de nordliga landskapen Piemonte och Lombardiet finns nio grupper av kapell och andra arkitektoniska verk uppförda i norra Italien under slutet av 1500-talet och under 1600-talet. De är tillägnade olika aspekter av kristen tro och anses vara mästerverk och är väl integrerade med det omgivande landskapet av kullar, skogar och sjöar. De har även många viktiga konstnärliga målningar och statyer. År 2003 blev de ett av UNESCO´s världsarv.

Vårt närmaste Sacro Monte ligger i Ossuccio, ca 20 minuters bilfärd från Cerano.

Como,  känd som sidenstaden, charmig, vilar på romersk grund med bilfri, gammal stadskärna innanför de gamla stadsmurarna. Sevärd domkyrka, trevliga torg, restauranger, kaféer och många fina butiker. Från Cerano tar det ca 45 min med bil. Det går även att ta sig dit med båt från Argegno.


Chiavenna strax norr om Comosjön. En av de  första städerna som utnämndes till en
Slow Town, en vidareutveckling av det sedan tidigare grundade ”slowfood”-begreppet i Italien. De grottlagrade ostarna, korvarna och Bresaolan (lufttorkat nötkött) har i hög grad bidragit till att göra trakten ytterligare känd. De kan avsmakas och tillika inhandlas vid någon ”Crotto” (crotto=grotta). En ”Crotto” är i dag även namnet på en restaurang som under historiens gång naturligen uppstått intill en befintlig lagringsgrotta.
Ca 1 h 30 min med bil.

Valtellina, dalgång i norra delen av Comosjön med Sondrio som huvudort.  Känd främst för sina viner men här produceras fantastiska ostar, Bresaola, korvar m m.
Ca 1 h 30 min - 2 h med bil.

Val Taleggio och Val Sassina,  på andra sidan av Comosjön.  Dalgångar kända för Taleggio-osten. En av de främsta producenterna – familjen Rota -  finner man i byn Pasturo. De gör  även en mycket god salami. Bilfärja mellan Menaggio och Varenna och därefter ca 40 min med bil.

Montevecchia, vår närmast belägna vingård, vackert belägen och med trevliga matställen.
Ca 1 h med bil.

Milano, hit rekommenderar vi det enklaste färdsättet som är tåg från Como. Lokaltågen från Ferrovia Nord går ca 2ggr / h. Efter ca 1 h är du framme vid ”Stazione Cadorna” som ligger nästan i centrum av Milano. Att ta sig in i Milano med bil är överkurs om man inte känner staden väldigt väl. 7,5 mil.

Bergamo, framför allt den vackra, välbevarade medeltida stadskärnan Cittá Alta med ett av Italiens vackraste torg. Historiska byggnader, museer, restauranger,  massor av trevliga kaféer och förnäma butiker. 11,8 mil - ca 1 h 45 min tmed bil.

Verona, hemstaden för Romeo och Julia. En av Italiens vackraste städer, med den kända, 2000-åriga Arena di Verona med operaföreställingar under bar himmel hela sommarhalvåret. Här ligger också det kända Valpolicella-distriktet med vingårdar väl värda ett besök. Det här är en utflykt som tarvar en övernattning, varför inte på en av vingårdarna. 23 mil, ca
Ca 3 h med bil.

Arena di Verona
Val d´Intelvi
"Milano" på Comosjön
Saccro Monte, Ossuccio
Como
Chiavenna
Vingårdsarbete Valtellina
Taleggio
Montevecchia
Gallerian Milano
Bergamo Alta